Хюман райтс уоч: Украйна използва касетъчни бомби срещу сепаратистите
Хюман райтс уоч: Украйна използва касетъчни бомби срещу сепаратистите / БГНЕС, архив

Неправителствената организация Хюман райтс уоч заяви, че украинската армия използва касетъчни бомби срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна, предадоха Франс прес и Ройтерс. В доклад организацията с централа в Ню Йорк заявява, че е установила "многократна употреба на касетъчни бомби в боевете между правителствените сили и проруските бунтовници в над десет места, както в градска, така и в селска среда".

Макар и да е невъзможно да се определи източникът на повечето такива нападения, "има доказателства за отговорността на украинските правителствени сили в редица атаки в Донецк", уточнява Хюман райтс уоч.

В 12 документирани случая касетъчни бомби са убили най-малко шестима души и ранили десетки, но е възможно броят на жертвите да е по-висок, отбеляза организацията.

Украинското министерство на отбраната отхвърли обвиненията като безпочвени. "Украинските войници не са използвали боеприпаси от такъв тип", заяви говорител на ведомството. Друг военен говорител, Андрий Лисенко, заяви, че касетъчните бомби могат да се използват само от авиацията, а украинската бойна авиация не е изпълнявала полети след обявяването на примирието от 5 септември.

Хюман райтс уоч уточнява, че бунтовниците изглежда също са използвали касетъчни бомби, но няма достатъчно данни, за да се обяви това с пълна сигурност. Русия отрича да е пращала войски или оръжия в подкрепа на бунтовниците, но Хюман райтс уоч прикани Москва да се ангажира да не използва такива боеприпаси да подпише договора за тяхната забрана.

Украйна, както и САЩ и Русия, не е подписала Договора за забрана на касетъчните бомби от 2008 г.

В публикувано днес разследване в. "Ню Йорк таймс", който се опира на свои източници, пише, че има "ясни признаци, че касетъчни бомби са били изстреляни от територии под контрола на армията, където неизбухнали снаряди с такива муниции са намерени от селяни в полята".

Редица западни правозащитни организации обвиняват сепаратистите във военни престъпления, включително отвличания и изтезания, от началото на конфликта, в който от април по данни на ООН са убити над 3700 души.

Украинските сили обаче също са предмет на критики. През август Хюман райтс уоч разкритикува Киев за бомбардирането на населени места, включително на болници. Вчера Амнести интернешънъл обвини двете страни в украинския конфликт, че извършват убийства без съд и присъда.

Въпреки договореното на 5 септември примирие, боевете продължават в редица горещи точки в Източна Украйна, включително при летището на Донецк.

Източник: БТА