/ iStock/Getty Images
Депутатите от Събора (парламента) на Хърватия, след двудневни дебати, одобриха новия състав на правителството, начело с министър-председателя и лидер на управляващия Хърватски демократичен съюз (ХДС) Андрей Пленкович.

ЕЦБ: България и Хърватия имат още работа, преди да се присъединят към еврото

На 16 юли хърватският президент Зоран Миланович представи на лидера на ХДС, който спечели последните парламентарни избори, мандат да състави ново правителство.

Поради мерките срещу коронавируса, депутатите в хърватския парламент носеха задължителни маски, спазвайки необходимото разстояние не само в конферентната зала, но и в останалите места в парламента.

Забраниха прегръдките и целувките в Хърватия

Гордан Яндрокович отново бе избран за председател на парламента, като кандидатурата му беше подкрепена от 143 от 144 присъстващи парламентаристи. В същия ден депутатите положиха клетва, бяха избрани заместник-председатели и членове на парламентарните комисии. Вчера Пленкович представи на парламента програмата и състава на новия кабинет на министрите.

За кабинета гласуваха 76 депутати от 135 присъстващи, а против бяха 59. Заседанието на парламента беше излъчено в Youtube.
БГНЕС