/ iStock/Getty Images
Към момента на разпадането на Югославия валутните сметки бившата федерация в смесените банки на в чужбина възлизат на 645,55 милиона долара. Според Договора за правоприемство от 2004 г., средствата трябва да бъдат разделени между държавите-приемници на Югославия, но Сърбия харчи по-голямата част от парите. По тази причина Хърватия настоява да получи 148,5 млн. долара от нея, съобщи хърватският „Вечерни Лист”, цитирани от БГНЕС.

Хърватия разполага с доказателства, че през 1990 г. общите пари са използвани за изплащане на чуждестранни дългове на сръбски компании. Изрично е било разпоредено банките да не използват тези средства за други републики.

Според изданието, в навечерието на разговорите за разделяне на собствеността Сърбия е уведомила останалите наследници, че в общата сметка има 56 млн. долара, без да обясни, къде са парите.

По силата на Договора за правоприемство парите е трябвало да бъдат разпределени между държавите-правоприемници, като на Хърватия са се падали 23 % от тях или 148,5 млн. долара. Сега Загреб настоява Белград да ѝ изплати тази сума.

Хърватия е домакин на срещата на Постоянната смесена комисия, отговорна за контрола върху прилагането на правоприемството. На днешното заседание като отделна точка ще бъде поставена темата за изчезналите или незаконно похарчени средства.

Хърватия ще настоява за прилагане на договора, както и за намиране решение за компенсациите, ако бъде доказано, че парите действително са изразходвани незаконно.