Хванатите в Маями обвинени в заговор с Ал Каида
Хванатите в Маями обвинени в заговор с Ал Каида / netinfo

Арестуваните снощи в Маями седем души, заподозрени в терористична дейност, днес бяха официално обвинени в заговор с Ал Каида за "водене на война срещу САЩ", предаде Асошиейтед прес.

По-късно днес арестуваните ще бъдат изправени пред федерален съд.

На пресконференция във Вашингтон министърът на правосъдието на САЩ Алберто Гонсалес обяви, че арестуваните са "местни терористи", които се опитали да се свържат с Ал Каида, но в крайна сметка попаднали на информатор на федералните служби, представил се като "човек на Ал Каида".     

По-рано днес АП съобщи, че един от арестуваните, Нарсийл Батисте, от ноември 2005 г. насам вербувал и обучавал останалите "за участие в мисия за война срещу правителството на САЩ", в това число и заговор да бъде разрушен небостъргачът "Сиърс" в Чикаго.

Арестуваните потърсили финансова и друга помощ, в това число екипировка и оръжие, от Ал Каида,  положили клетва като членове на терористичната организация и започнали подготовка за удари срещу здания на ФБР.

В обвинителния акт се цитират думите на Батисте, че имал намерение да започне открита война със САЩ, "за да убие колкото е възможно повече дяволи". Неговата мисия щяла да бъде равностойна и дори да надмине по значение ударите от 11 септември 2001 г.

"Това са хора, които по някаква причина са започнали да смятат родната си страна за свой враг", подчерта Гонсалес на пресконференцията.