Хванаха „Босоногия бандит на Бахамите след 2-годишно преследване
Хванаха „Босоногия бандит на Бахамите след 2-годишно преследване / снимка: БГНЕС, архив

19-годишен американски тийнейджър, известен като „Босоногия бандит", бе задържан на Бахамските острови след продължило две години преследване, предаде АП. Колтън Харис-Мур, който крадял коли, лодки и дори самолети, за да се изплъзне на американските правоохранителни органи, бе заловен, докато се опитвал да направи поредното си бягство - по вода. Тийнейджърът бе прехвърлен в столицата на Бахамските острови - Насау, и може да бъде екстрадиран в САЩ. Верен на своя прякор, младежът бе с боси крака, когато слизаше от самолета, с който бе транспортиран до града.

Бахамската полиция издирваше тийнейджъра в продължение на една седмица, след като той се разби с откраднат самолет на близкия остров Абако. През изминалите няколко дни на момчето бяха приписани най-малко седем кражби с взлом. Операцията по залавянето на „Босоногия бандит" била също толкова „като на кино", колкото и неговите зрелищни бягства. Тийнейджърът бил въоръжен с пистолет, докато бил преследван по вода, и били произведени няколко изстрела, въпреки че полицията не уточни кой точно е открил огън, пише БТА.

Колтън пристигнал на Бахамите от град в щата Индиана, САЩ, откъдето откраднал едномоторен самолет. Пътят му от щата Небраска през Айова до Илинойс и след това Индиана бил проследен по серия откраднати автомобили. През 2009 г. Колтън задигнал самолет и в Айдахо. Предполага се, че е откраднал самолет и във Ванкувър по време на последните Зимни олимпийски игри през февруари тази година. Първата си присъда за кражба Колтън Харис-Мур получил на 12 години. До навършването си на 13 години той имал още три присъди. И в четирите случая той излежал по десет дни арест. През 2007 г. получил четиригодишна присъда, но успял да избяга преди да излежи и половината от нея.