Нигер военни
Нигер военни / iStock/Getty Images
След заплахи от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) да прибегне до военна сила, хунтата в Нигер назначи ново ръководство на въоръжените сили, предаде ДПА.

Генерал Муса Салау Барму, който изигра възлова роля в държавния преврат на 26 юли, ще поеме поста началник-щаб, съобщи снощи по телевизията говорител на военните власти. Барму е командвал специалните сили на страната.

Франция ще подкрепи усилията на страните от ЕКОВАС превратът в Нигер да претърпи неуспех

На други важни постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора, допълни говорителят.

След като демократично избраният президент Мохамед Базум беше свален от офицери от президентската гвардия, миналата неделя ЕКОВАС поиска неговото освобождаване.

Организацията предупреди, че ако до една седмица страната не се върне към конституционния ред, тя ще предприеме действия, които може да включват и военна намеса.

Според френската телевизия Ер Еф И (RFI) военачалниците на държавите от ЕКОВАС вече са изготвили план за евентуални действия.

Посредническата мисия на EКОВАС си тръгна вчера от Ниамей, без да се срещне със самообявилия се за ръководител на страната генерал Абдурахаман Чиани, който оглавяваше президентската гвардия.

Според медийни съобщения президентът на Нигерия Бола Тинубу вече е поискал от Сената в страната си да одобри военна интервенция в съседен Нигер.
Десислава Иванова/БТА