Хунтата в Мианмар разреши влизането на медици в страната
Хунтата в Мианмар разреши влизането на медици в страната / cнимкa: БГНЕС
Военната хунта в Мианмар разреши свободно влизане в страната на медицински персонал от чужбина, предвид критичната ситуация 15 дни след преминаването на циклона “Наргис”, предаде агенция Еуропа Прес. Досега Военната хунта възпрепятстваше достъпа на международна хуманитарна помощ, което предизвика сериозна критика в цял свят, а Франция обвини правителството в Мианмар за “престъпление срещу човечеството”. До момента са пристигнали 30 медици от Тайланд, които донесоха помощ в размер на 230 000 долара и 10,45 тона санитарни материали, както и 47 медици от Индия, които предоставиха 15 тона лекарства и медицински консумативи за пострадалите. По данни на ООН жертвите на циклона надхвърлят 100 000 души, а засегнатите от бедствието са над 2,5 милиона души.

Междувременно френската актриса и певица от британски произход Джейн Биркин призова в понеделник в Кан да бъде организиран протестен митинг, който да привлече вниманието на обществеността върху двата милиона души в Мианмар, пострадали от преминаването на циклона Наргис преди две седмици, предаде АФП.

Биркин съобщи новината по време на подобен протест, организиран вчера във френската столица. Участниците в него призоваха международната общност и ООН да действат незабавно, за да помогнат на бедстващото население на Мианмар. Те настояха, че международната общност не трябва да чака специално разрешение от властите в Мианмар и да помогне на пострадалото от стихията население.