Ху Цзинтао: Китай не е заплаха за световния мир
Ху Цзинтао: Китай не е заплаха за световния мир / снимка: Reuters

Китайският президент Ху Цзинтао изслуша опасенията на американските конгресмени за състоянието на човешките права и икономическата политика на Китай, предаде Асошиейтед прес. Срещите на Ху на Капитолия бяха последният етап от държавната му визита във Вашингтон.

Ху се срещна поотделно с лидерите на мнозинствата в Камарата на представителите и на Сената, преди да обядва с бизнесмени и да отпътува за Чикаго.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър съобщи в изявление, че американските участници в срещата изразили силното си безпокойство от съобщенията за нарушения на човешките права в Китай, включително потъпкването на свободата на вероизповеданията и принудителните аборти - резултат от политиката "едно семейство - едно дете".

На срещата е била обсъдена и необходимостта Китай да защитава по-добре интелектуалната собственост и да реагира на агресивното поведение на Северна Корея.

Впоследствие Ху се срещна и с председателя на мнозинството в Сената Хари Рийд и сенатори от Комисията за външни отношения.

Китайският президент призова по-късно за по-добро сътрудничество между двете страни в икономиката и сигурността, особено в Азиатско-Тихоокеанския регион, допълва БТА.

"Двете ни държави никога не са имали толкова широки общи интереси и не са поемали толкова големи общи отговорности, както днес. Ние неотклонно ще вървим по пътя на мирното развитие. Китай ще се стреми към решение на международни спорове по мирен път", заяви Ху Цзинтао на обяд, даден от Бизнес съвета САЩ-Китай.