Хосни Мубарак се оттегли от властта
Хосни Мубарак се оттегли от властта / снимки: Reuters

Президентът на Египет Хосни Мубарак се оттегли от властта след 18 дни на масови протести. Новината съобщи по египетската държавна телевизия вицепрезидентът Омар Сулейман. Назначен е военен съвет, който да поеме управлението. Той ще бъде оглавяван от министъра на отбраната и на военната промишленост генерал-фелдмаршал Хусеин Тантауи и ще управлява заедно с висшия конституционен съд. Още същата вечер Тантауи направи обиколка на президентския дворец в Кайро. Пред двореца той приветства хората, празнуващи оставката на Мубарак.

По думите на египетските военни те няма да действат като "заместител на законно правителство". Въоръжените сили в скоро време ще обявят мерки, с които да бъдат направени исканите от египтяните промени.

Кувейтският вестник „Ал Кабас" съобщава, че Мубарак се е съгласил да сдаде поста си след среща в Кайро с министъра на външните работи на Обединените арабски емирства Абдала бен Саид ал Нахаям. Част от постигнатата договореност е новият режим да не преследва оттеглилия се президент. „Хосни Мубарак се е съгласил с формула на оттегляне, в съответствие с която той първоначално ще отпътува за Шарм ел Шейх, а оттам към град Ал Айн в ОАЕ", е съобщил източникът на изданието.

Мубарак, заедно със семейството си замина по-рано през деня за президентската резиденция в курорта Шарм ел Шейх.

Хосни Мубарак се оттегли от властта
netinfo
При новината, че президентът се оттегля след три десетилетия на авторитарно управление улиците на Кайро избухнаха в радост. На площад Тахрир много протестиращи (вижте всичко от началото на протестите до днес) припаднаха заради силно емоционалния момент след повече от две седмици на протести. По цялата страна се развяха египетски знамена, хората започнаха да пеят и танцуват, а втомобилите надуха клаксони. Пред зданието на държавната телевизия демонстранти скандираха "Армията и народът - ръка за ръка".

Междувременно Швейцария замрази авоари, вероятно принадлежащи на Мубарак, съобщи говорителят на швейцарското външно министерство Ларс Кнушел: "Мога да потвърдя, че Швейцария замрази вероятни авоари на бившия египетски президент, като решението влиза в сила незабавно". През последните години Швейцария работи усърдно, за да подобри имиджа си на рай за авоари, придобити по неправомерен начин, и също така замрази имущество на бившия президент на Тунис Зейн ал-Абидин Бен Али, както и на лидера на Кот Д'Ивоар Лоран Гбаго.

Реакциите

Носителят на Нобелова награда за мир Мохамад ел Барадей, превърнал се в една от водещите фигури в египетската опозиция, заяви, че това е най-великият ден в живота му: "Чакаме този ден от десетилетия. Всички ние нямаме търпение да работим с армията, за да подготвим свободни и честни избори. С нетърпение очаквам преходния период на споделяне на властта между армията и народа". Запитан от Ройтерс дали ще се кандидатира за президент, той отговори, че не мисли за този въпрос и че е "щастлив да види Египет освободен".

Най-голямата опозиционна група в Египет "Мюсюлмански братя" призова военните, на които Мубарак предаде властта, да я предадат в най-скоро време на оглавявано от цивилни лица правителство, предаде ДПА. „Призоваваме за безопасен и стабилен преход на властта от военните към цивилно правителство, съставено от много по-качествени лица от тези, влизащи в състава на предходното корумпирано правителство", каза Рашад Баюми, помощник главен секретар на "Мюсюлмански братя": „Египет трябва да има и конституция, която да гарантира свободата и спазването на човешките права и цивилно правителство, оглавявано от технократи, докато се произведат честни, свободи и прозрачни избори".

Радикалното палестинско движение Хамас беше също сред първите, които реагираха на новината за оставката на Мубарак, като подчерта, че това е началото на победата на египетската революция.

Израел се надява, че предаването на властта в Египет след заминаването на египетския президент Хосни Мубарак ще се извърши "гладко", съобщи представител на правителството, пожелал анонимност. Той подчерта необходимостта от спазване на мирния договор от 1979 г. между Израел и Египет, подписан две години преди Мубарак да дойде на власт, отбелязва БГНЕС. "Договорът отговаря на интересите на двете страни и представлява гаранция за стабилността на целия регион", съобщи представителят. Той подчерта, че моментът е "прекалено важен, за да се правят преждевременни коментари" за резултатите от него и допълни, че Израел изпитва известно безпокойство от несигурността, създала се след напускането на Мубарак.

Ислямската република Иран приветства оставката на египетския президент Хосни Мубарак и подчерта, че народът е постигнал "голяма победа". „Победата на волята на великата египетска нация над съпротивата и упоритостта на властите, които зависеха от световните сили, е голяма", обяви говорителят на външното министерство на Техеран Рамин Мехманпараст в ефира на телевизия "Ал Алам". "Надяваме се, че продължавайки по същия път, всички исторически искания на египтяните ще се осъществят", посочи още говорителят. Ислямската република по-рано отбеляза 32-та годишнина от ислямската революция в страната, при която от властта бе свален ползващия се с подкрепата на Вашингтон шах Мохамед Реза Пахлави.

Катарското правителство приветства като положителна стъпка предаването на властта в Египет в ръцете на военен съвет. "Това е положителна, важна стъпка към постигане на демокрацията, реформата и достойния живот, за които настоява египетският народ", заяви катарското правителство.

В Тунис новината за падането на Мубарак от власт бе посрещната с ликуване, предаде ИТАР-ТАСС. На централния булевард "Хабиб Бургиба" в столицата хората приветстваха "победата на египетския народ" като още една своя победа над авторитарните режими. Именно протестите в Тунис, довели до свалянето на режима на президента Зин ал Абидин бен Али, разпалиха протестите и в Египет, довели да свалянето на още един автократичен режим в района, посочва ИТАР-ТАСС.

Най-голямата опозиционна групировка в Ливан - фундаменталистката шиитска организация Хизбула - поздрави египтяните с "историческата победа". Хизбула обяви, че се кани да организира "масови тържества, с които да бъде отбелязана победата на египетския народ" и подкани жителите на Бейрут да се съберат на една от главните улици в южната част на града, обитавана предимно от шиити, предаде Франс прес.

Турция се надява, че оставката на египетския президент ще доведе до нова "система", която да отговаря на исканията на народа, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу в Туитър, цитиран от Франс прес.

Хосни Мубарак се оттегли от властта
netinfo

Площадът Тархир в Кайро се превърна в епицентър на бунта, след като беше окупиран от протестиращите в края на януари, а по-рано днес стотици хиляди египтяни се събраха на площада, като се молеха и скандираха обиди по адрес на Мубарак след снощното му изказване, че остава на власт. Исканията на протестиращите бяха Национално-демократическа партия да бъде разпусната, защото по техните думи тя е унищожила страната. Преди да бъде обявена оставката на Мубарак, командването на въоръжените сили обеща, че в страната ще бъдат извършени демократични реформи. Това не бе достатъчно да сложи край на протестите и военните бяха принудени да избират - да подкрепят върховния командващ или да го изоставят, изтъква Ройтерс в коментар на последните събития в Египет.