Хосни Мубарак напусна затвора
Хосни Мубарак напусна затвора / снимка: Gulliver/Getty Images

Бившият египетски президент Хосни Мубарак напусна затвора и беше преместен във военна болница в Кайро, след като съдът нареди освобождаването му под гаранция в очакване на дело срещу него за убийства, съобщи вътрешното министерство.

Той беше преместен с хеликоптер с медицинска техника от затвора Тора в Кайро във военната болница Маади, в краен квартал на египетската столица, съобщи генерал от вътрешното министерство. Информацията беше потвърдена пред АФП от високопоставен представител на силите за сигурност.

Вчера военните власти, които разполагат със съдебни правомощия заради извънредното положение, съобщиха, че бившият президент, който беше свален в началото на 2011 г. с народен бунт след повече от 30 години на власт, ще бъде „поставен под домашен арест” веднага след излизането си от затвора, отбелязва БГНЕС.

Няколко часа преди това съдът беше наредил освобождаването му в рамките на дело за корупция, последното заради което беше държан зад решетките. Неговото време в предварителния арест достигна законния си лимит преди делото по други три обвинения, включително за убийства на протестиращи през 2011 г.