Хосе Падиля признат за виновен по обвинения в тероризъм
Хосе Падиля признат за виновен по обвинения в тероризъм / снимка: BGNES

Американският гражданин Хосе Падиля, който бе обвинен някога от администрацията на Джордж Буш, че подготвял нападение с радиологична "мръсна бомба", бе признат вчера от съд в Маями за виновен по обвинения в тероризъм, предадоха осведомителните агенции.

Приелият исляма Падиля, 36 г., може да получи доживотна присъда затвор, както и други двама души, обвинени заедно с него - Адхам Амин Хасун и Кифар Уаел Джаюси. Майката на Падиля обяви, че ще обжалва.

Съдебните заседатели намериха Падиля за виновен по три обвинения - в убийство, отвличане и нанасяне на телесна повреда, в конспирация за осигуряване на материална подкрепа за тероризъм и в оказване на материална подкрепа за тероризъм.

Хосе Падиля е бивш член на чикагска банда, приел исляма. Той бе арестуван през май 2002 г. на връщане от Пакистан и затворен като "вражески боец" до януари 2006 г. във военноморска база в Южна Каролина. След това Падиля бе предаден на цивилните власти, но така и не бе обвинен за "мръсната бомба", а бе включен в съществуващ процес по обвинения в подкрепа на терористични действия. Съдията оповести, че на 5 декември ще бъдат огласени присъдите на тримата.

Говорител на Белия дом приветства решението на съдебните заседатели и заяви, че Падиля е получил справедлив процес.

Тримата мюсюлмани бяха обвинени, че са създали във Флорида клетка за подкрепа, която е осигурила средства и е набирала хора за ислямистките радикали, опитващи се да създадат правителства в стила на талибаните в мюсюлмански държави.

Прокурорите твърдят, че Падиля е преминал през тренировъчен лагер на Ал Кайда в Афганистан.

Адвокатите на защитата казаха, че другите двама обвиняеми са дарявали на легитимни благотворителни организации помощ за мюсюлманските жертви на геноцид и етническо прочистване в Косово, Босна и Чечения.