/ ОДМВР-Шумен
Международна полицейска акция е разбила огромна схема за наркотици, предотвратявайки наводнение от милиони хапчета екстази в Австралия, съобщи АФП. Наркотиците са били предназначени главно за тийнейджъри.

Съвместната холандско-австралийска операция иззе MDMA - основната съставка на екстази - на стойност 200 милиона долара в Холандия и Белгия и доведе до обвинения срещу 11 души, включително една жена от Австралия, съобщиха служители.

17 станаха задържаните при наркоацията в София (ВИДЕО)

"Това е една от най-важните операции в историята на сътрудничеството между всички наши агенции", заяви министърът на вътрешните работи Питър Дътън, който ръководи австралийските полиции и агенции за сигурност.

След многомесечно разследване през август на холандското пристанище в Ротердам бяха заловени около 700 килограма MDMA, съобщи австралийската федерална полиция. След това холандската полиция извърши акции на 15 места в Холандия и Белгия на 5 ноември, разбивайки две тайни лаборатории с MDMA и 50 тона химикали-съставители на екстази, съобщи полицията.

"Ние смятаме, че тази престъпна мрежа е участвала в схема за оползотворяване на много хиляди килограма MDMA, което се равнява на десетки милиони хапчета, голяма част от които вероятно е била предназначена за Австралия", заяви Анди Крааг, помощник комисар на холандския Национален отдел „Криминални разследвания“.

Мъж се опита да внесе наркотици в затвора в Белене, укрити в части от телевизор

Крааг каза на пресконференция в Бризбейн, че иззетото вещество MDMA "може да бъде използвано за повече от 10 милиона хапчета екстази."

Дътън от своя страна допълни, че контрабандистите са се надявали да произведат от материала екстази специално за „седмицата на училищата“, когато хиляди ученици от гимназията се забавляват по плажовете в Куинсланд, започващи този уикенд.

Той отбеляза успеха на операцията и добави: „хората, които ви казват, че губим битката и войната срещу наркотиците, не знаят какво говорят“.

Крааг заяви, че арестуваните в Европа включват двама „високопоставени“ и че се очакват допълнителни арести. "Искаме да разбием цялата верига", каза той.
БГНЕС