Холандия номинира външния си министър за европейски комисар
Холандия номинира външния си министър за европейски комисар / снимка: DarikNews.bg, архив

Холандия номинира външния си министър и ветеран дипломат Франс Тимерманс за европейски комисар, предаде Ройтерс. Съобщението е направено от премиера Марк Рюте в парламента. То идва след среща в Брюксел между Тимерманс и избрания за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата са обсъдили даването на важен портфейл на Тимерманс в изпълнителния орган на ЕС.

Рюте не уточни за кой пост е номиниран Тимерманс, но според холандски медии става дума за пост на заместник-председател, отговарящ за междуинституционалните отношения, реформи и управление на 50-хилядния чиновнически апарат на Европейската комисия.

Тимерманс стана световно известен с прочувствената си реч в ООН след свалянето на 17 юли на малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна, сред чиито пътници имаше 196 холандски граждани.

Франс Тимерманс владее руски и е бил съветник по политическите въпроси в холандското посолство в Москва. Той ще е първият холандски еврокомисар от Партията на труда от дълги години след редицата консерватори, служили в Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА