Холандия либерализира трудовия си пазар
Холандия либерализира трудовия си пазар / netinfo

Холандия обяви, че вдига всички действали досега ограничения на трудовия си пазар за работници от страните, приети през 2004 г. в Европейския съюз.

Според данни на Европейската комисия работниците от страните, приети в Европейския съюз през 2004 г. , са спомогнали да се подобри икономическото развитие в останалите страни членки, както и да се попълнят липсите на работна ръка.

Страни, които не са налагали ограничения, като Ирландия и Швеция, са отбелязали по-висок икономически растеж. А от юли 2006 г. и други страни членки на Европейския съюз като Финландия, Испания, Португалия и Гърция премахнаха съществуващите ограничения за работниците от приетите през 2004 г. държави в съюза, отбелязва Европейската комисия.

Що се отнася до български и румънски граждани, засега те могат да получат разрешително за работа в Холандия, ако за свободното работно място няма кандидат от друга страна членка на Европейския съюз и ако "заинтересованият работодател може да осигури подходящи работни условия и жилище". Допускат се временни изключения в сектори, в които има липса на работна ръка.