Холандия изпрати 5,5 тона помощи за украинските военни
Холандия изпрати 5,5 тона помощи за украинските военни / БГНЕС

Помощи от Холандия за украинските военнослужещи пристигнаха в Украйна, съобщи Валентин Федичев, заместник- ръководител на антитерористичната операция в Донецк и Луганск. Пратката от Холандия вече е преминала полско-украинската граница. Тя съдържа боти, камуфлажни маски, термобельо, панталони и якета в маскировъчен цвят, добави Федичев, цитиран от ТАСС. "Пратката е почти 5,5 тона", уточни Федичев.

Същевременно Международният комитет на Червения кръст достави в разрушения град Дебалцево храни, медицински материали и други стоки от първа необходимост, съобщи ТАСС.

В града са пристигнали общо пет автомобила с помощ, която трябва да стигне за около пет хиляди жители на Дебалцево. "Хуманитарната ситуация в града е много тежка, има остра нужда от най-различна помощ. В резултат на артилерийския обстрел сериозно пострадали са обществени и жилищни сгради, както и инфраструктурата на града", се посочва в изявление на ръководителя на офиса на Червения кръст в Донецк. Добавя се, че в последно време хората са живели в мазета и са започнали да излизат на улицата едва сега, когато боевете вече са прекратени. Единствената болница в Дебалцево засега не работи, поради което доставените от сътрудниците на Червения кръст лекарства са предадени в единствения пункт в града за спешна медицинска помощ.

Украинската армия съобщи, че двама нейни войници са загинали, а десет са били ранени през изминалото денонощие, което говори, че боевете не са спрели, за да може да се приложи споразумението за спиране на огъня, предаде Ройтерс. Според военния говорител Валентин Федичев украинските сили са били обстрелвани 27 пъти през последния ден. Боевете в Източна Украйна отслабнаха, откакто бунтовниците нарушиха примирието, за да превземат в сряда Дебалцево, но Киев посочва, че все още не е достатъчно спокойно, за да изтегли артилерията от фронта, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА