Хизбула удари най-голямата израелска военновъздушна база
Хизбула удари най-голямата израелска военновъздушна база / netinfo

Хизбула е обстрелвала най-голямата израелска военновъздушна база, която се намира на около 50 километра от границата с Ливан, предаде ИТАР-ТАСС.

До момента тази информация не е потвърдена от независими източници. Израелската армия, цитирана от Асошиейтед прес, опроверга твърденията на Хизбула.

На границата се води сражение между бойци на радикалната ливанска групировка и израелски войници. Досега бе съобщено за двама убити и трима ранени израелци, предаде Франс прес. Хизбула, която заяви, че нейните сили са отблъснали трето израелско нахлуване на ливанска територия, съобщи за един загинал неин боец.

<!--Citat-->

Израелският вицепремиер Шимон Перес заяви, че страната му не иска Сирия и Иран да се намесват активно в конфликта й с ливанската групировка, предаде ИТАР-ТАСС.

Международната общност, а не Израел, е тази, която трябва да се разбере с Техеран и Дамаск, подчерта още Перес. Той изрази загрижеността си от възникналата опасност от разрастване на военен конфликт и призова да се възобновят миротворческите усилия на ООН в редица държави.

В Израел вече говорят, че страната води война на три фронта - в ивицата Газа, на Западния бряг и в Ливан, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Най-малко 55 цивилни бяха убити при днешните, особено тежки, израелски удари по въздух и море в Ливан, предаде Франс прес.

Десетки хиляди души се опитват да избягат от конфликта, който става все по-кръвопролитен и се очертава да бъде продължителен. Според ООН навлязлата във втората си седмица
израелска офанзива в Ливан е предизвикала тежка хуманитарна криза в почти напълно изолирания от света Ливан, където над половин милион души бяха принудени да напуснат домовете си.

По данни на Асошиейтед прес израелски бойни самолети са разрушили през нощта близо 20 къщи и други сгради в Ливан.

Израелската полиция опроверга сведенията за отвлечен северно от Тел Авив израелски войник, предаде още АП.

Опровергана бе и информацията за експлодирала източно от града кола. Взривът е станал във варел близо до магистрала в района на Тел Авив. Уплашени очевидци обаче подали грешен сигналв полицията за експлодирал автомобил.

Ройтерс съобщи, че израелски булдозери са разрушили в град Наблус, на Западния бряг, две сгради, използвани от палестинското правителство на Хамас.

От началото на офанзивите в ивицата Газа и Ливан напрежението в Израел непрекъоснато расте, отбелязва АП.