Хизбула опитвала да извърши държавен преврат
Хизбула опитвала да извърши държавен преврат / снимкa: БГНЕС

Бившият ливански президент Амин Джемайел обвини Хизбула, че опитва да извърши държавен преврат и предупреди, че поемането на контрола над западната част на Бейрут е капан, който ще се обърне против опозицията, предаде Франс прес. Хизбула използва оръжията си, за да извърши държавен преврат.

Движението твърди, че те са за съпротива, но ясно показа, че са всъщност за държавен преврат, заяви Джемайел от Париж за ливанска телевизия. Хизбула е единствената ливанска групировка, която не се разоръжи след края на гражданската война. Воденето от нея опозиционно движение пое днес контрола над западната мюсюлманска част на Бейрут. Двама симпатизанти на опозицията бяха убити при сблъсъци с поддръжници на управляващите в селище Халде, южно от Бейрут. Хизбула пое военния контрол над Бейрут, но това няма да промени нищо в политическото уравнение. Тази победа е капан, който скоро ще се обърне срещу тях", заяви Амин Джемайел.

Във вторник ливанското правителство обяви, че изградената от Хизбула комуникационна система, която обхваща шиитските райони на Бейрут и практически цялата територия на страната на юг от столицата, е незаконна и създава опасност за сигурността на страната. Едновременно с това бе сменен и шефът на сигурността на бейрутското летище, тъй като е бил заподозрян, че е позволил да бъде монтирана камера, с която Хизбула може да наблюдава пистите. Решенията на правителството спрямо Хизбула представляват обявяване на война, заяви лидерът на въоръжената групировка Хасан Насралла.