Проиранското ливанско шиитско движение "Хизбула" обяви, че е изстреляло тази нощ стотици ракети срещу Израел в отговор на убийството на един от висшите си командири в Бейрут, съобщиха агенциите.

Групировката посочи, че са изстреляни над 320 ракети по израелски военни бази.

"Като първа фаза на отговора си на убийството на в южно предградие на Бейрут на Фуад Шукр Хизбула предприе днес въздушна атака" по военни цели на територията на Израел, посочи ливанското шиитско движение.

Ливанската групировка „Хизбула“ обяви, че мащабната въздушна атака срещу израелски военни обекти с дронове и ракети е „приключила“ за днес и е постигнала целите си, съобщиха агенциите.

„Днешната ни военна операция приключи и е изпълнена“, съобщи в изявление подкрепяната от Иран групировка. Твърденията на Израел „за превантивните действия, които е предприел, и за неуспеха на атаката не отговарят на истината“, добави „Хизбула“.

То допълни, че "първата фаза" от отговора е завършила.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви 48-часово извънредно положение в цял Израел поради повишената заплаха за сигурността.

По думите му мярката е влязла в сила от днес в 06:00 ч. сутринта (03:00 ч. по Гринуич) за период от две денонощия.

По-рано Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха, че са узнали, че Хизбула се готви да извърши обстрел и че "е възможно по територията на Израел да бъдат изстреляни ракети и безпилотни летателни средства".

"Като мярка за неутрализиране на тези заплахи ЦАХАЛ нанася удари по терористични цели в Ливан, от които Хизбула възнамерява да предприеме нападения срещу мирни израелски граждани", посочи израелският военен говорител Даниел Хагари.

"Предупреждаваме гражданите в зоните, където действа Хизбула, да отидат на безопасно място", добави той.

Израел няма да търпи нападения на Хизбула срещу израелското гражданско население, предупреди Хагари.

Кръгове от сферата на сигурността в Ливан потвърдиха израелските атаки.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА