/ БТА
Ливанската шиитска групировка „Хизбула“ обяви, че рано тази сутрин е атакувала Северен Израел с дронове. Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) от своя страна съобщиха, че двама техни военнослужещи са били ранени и че е избухнал пожар, предаде Асошиейтед прес.

„Хизбула“ посочи, че ударите са били насочени към военна база в Северен Израел в отговор на „атаките и убийствата“, които ЦАХАЛ са извършили в няколко села в Южен Ливан.  

Няма признаци днешното нападение на подкрепяната от Иран групировка да е част от очаквания ответен удар за убийството на високопоставения ѝ командир Фуад Шукр, коментира АП. Той загина на 30 юли при израелски въздушен удар по Бейрут. Часове по-късно в Техеран беше убит и лидерът на политическото крило на „Хамас“ Исмаил Хания.

През последните 10 месеца Израел и „Хизбула“ почти ежедневно си разменят огън, но двете страни успяваха да удържат конфликта в сравнително умерени граници и той не ескалира в пълномащабна война. Напрежението обаче се изостри след убийствата Шукр и Хания и Израел се подготвя за отмъщение от страна на Иран и съюзническите му милиции.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА