море
море / iStock/Getty Images
Гмуркането в непознати води и екстремните преживявания в аквапарковете през лятото крият известни рискове. За тях предупреждава гръбначният хирург Евън Дейвис от университетската болница в Саутхемптън.
 
Според него летуващите трябва да са наясно с опасностите от гмуркане в плитка вода и рисковете, които съществуват във водните паркове. „Момент на лудост” може да доведе до големи наранявания и парализа, които често не могат да бъдат необратими”, казва Дейвис пред Би Би Си.

море
iStock/Getty Images

 
Наскоро той оперирал пациент, счупил гръбнака си, докато се гмуркал между скали в Хърватия. Друг мъж е прещипал прешлени на шията си на водна пързалка в Испания. 23-годишният Дейвид Брифа пък изгубил съзнание, след като се ударил силно след спускане по водна пързалка в парка Акваландия в Бенидорм този юли. Травмата може да го остави парализиран.
 
Затова доктор Дейвис призовава хората, които отиват на почивка, да пресметнат потенциалните рискове, защото „животът може да се промени за миг“. „Това, което често може да изглежда като бърза и невинна тръпка при тези атракции, може да има потенциал да причини значителни наранявания”, подчертава хирургът.

море
iStock/Getty Images

Той каза, че е важно хората да разбират опасностите от гмуркането във вода на места, които не познават – и в крайна сметка да се предпазват: понякога никаква операция не може да възстанови щетите, причинени „в момент на лудост".
БГНЕС