Хилъри Клинтън победи Обама на партийния вот в Ню Хемпшир
Хилъри Клинтън победи Обама на партийния вот в Ню Хемпшир / netinfo

Бившата първа дама Хилъри Клинтън спечели предварителните избори в щата Ню Хемпшир, побеждавайки с малка преднина сенатор Барак Обама за номинацията на Демократическата партия, съобщиха MSNBC и CBS.

Двете медии предадоха, че Клинтън е спечелила надпреварата в битка за всеки глас. След 67% преброени избирателни райони, Клинтън разполага с 39% от гласовете срещу 36% за Обама. На трето място е Джон Едуардс с 17%.

Главният опонент на бившата първа лейди сенаторът Барак Обама поздрави своя опонент с победата, признавайки своето поражение. Избирателната активност на първичните избори в Ню Хемпшир надмина всички очаквания. Причината за това е най-вероятно изключително меката за сезона зима. Представител на щатската администрация дори изрази загриженост пред телевизия Ей Би Си, че заради „голямата активност“ може да не стигнат бюлетини за всички, желаещи да гласуват.

При 67% преброени избирателни райони, Клинтън разполага с 39% от гласовете срещу 36% за Обама. На трето място е Джон Едуардс със 17%.

При републиканците Джон Маккейн изпревари своя съперник бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни. За Маккейн са гласували 37%, а за Ромни – 32%. „Днес ние показахме как изглежда завръщането“, каза сенаторът-ветеран пред свои привърженици. В Айова той отстъпи на Майкъл Хъкъби, който в Ню Хемпшир е едва трети.

Ромни и бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани вече признаха своето поражение. Джулиани изрази надежда, че след първичните избори в останалите щати все пак ще спечели номинацията на Републиканската партия.

Въпреки че изборите в този щат не са решаващи, успехът може да се превърне във важен психологически фактор за цялата кампания. В миналото този, който е печелил в Ню Хемпшир, е ставал президент на САЩ, макар традицията да бе нарушена от Бил Клинтън през 1992 г. и Джордж Буш през 2000 г.