Хиляди словенци протестираха срещу бюджетните съкращения
Хиляди словенци протестираха срещу бюджетните съкращения / Reuters

В Любляна и други словенски градове хиляди словенци протестираха срещу бюджетните съкращения и корупцията. Това става само два дни преди президентските избори.

В столицата Любляна се стигна до сблъсъци между демонстранти и силите на реда, когато ядосани протестиращи се опитаха да разкъсат полицейски кордон, за да щурмуват парламента, предаде Асошиейтед прес. Няколко души бяха задържани. Полицията бе замеряна с камъни, бутилки и бомбички.

Днешните демонстрации бяха най-големите досега от поредицата протести, организирани през ноември чрез Фейсбук. "Протестирам срещу правителството, защото то унищожава нашата държава, нашето образование, здравеопазване и социална система. Трябва да покажем, че сме против тях и че те не са недосегаеми", цитира Ройтерс 47-годишната инженерка Жива Бъркар.

Словения се присъедини към еврозоната през 2007 г., когато бе най-бързо развиващата се икономика в ЕС. Тя обаче бе сериозно засегната от световната криза, тъй като икономиката й е силно зависима от износа. Сега страната е в рецесия, износът е слаб, налагат се бюджетни съкращения, безработицата се увеличава, а банките имат все повече лоши кредити.

Консервативното правителство на Янез Янша тази година намали заплатите в държавния сектор и повечето социални плащания, за да сведе бюджетния си дефицит до 4,2 на сто от БВП. Миналата година дефицитът бе 6,2.

Правителството планира за догодина още бюджетни съкращения, за да може да намали дефицита до 3 на сто, колкото е максимално разрешеното равнище за страните от еврозоната, пише БТА.

В неделя на президентските избори един срещу друг ще се изправят бившият лявоцентристки премиер Борут Пахор и сегашният лявоцентристки президент Данило Тюрк. Прогнозите са за победа на Пахор, който е за сътрудничество между управляващи и опозиция.