Хиляди сирийци демонстрират в подкрепа на Асад
Хиляди сирийци демонстрират в подкрепа на Асад / снимка: Reuters

Хиляди хора се събраха в центъра на Дамаск, за да покажат подкрепата си за режима на сирийския президент Башар ал-Асад.

Журналист на АФП съобщава, че демонстрацията е била организирана след призив на страницата във Фейсбук "Моята родина, Сирия" към привържениците на Асад да се съберат, за да "засилят единството и солидарността със семействата на мъчениците и да благодарят на Русия и Китай за позицията им срещу заговора" против Сирия.

Демонстрацията цели също така да осъди Сирийския национален съвет, създаден официално на 2 октомври, който обединява повечето групи, противопоставящи се на сирийския лидер. На плакатите, носени от демонстрантите в централния квартал Сабаат Бахрат, можеше да се прочете "Армията и народът са с теб, Башар ал-Асад" и "Сирия е нашата страна и Асад е нашият президент". Демонстрантите развяваха и огромен портрет на президента, пише БГНЕС.

Русия и Китай, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, използваха правото си на вето на 4 октомври, за да блокират резолюцията на западните страни, заплашваща сирийския режим с ответни мерки, ако не прекрати кървавата репресия срещу демонстрантите.

По данни на ООН от началото на бунта в средата на март са загинали над 2900 души.