Хиляди протестираха в Мадрид за разрешаване на абортите
Хиляди протестираха в Мадрид за разрешаване на абортите / снимка: БГНЕС

Хиляди протестираха в Мадрид с искане за разрешаване на абортите и против правителствен законопроект, който забранява доброволното прекратяване на бременността, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С призиви за оставка на министъра на здравеопазването Алберто Руиз Галярдон и плакати с надпис "Това са моите права, това е моят живот" активистки за правата на жените, облечени в лилави жилетки, което е цветът на феминистките в Испания, посрещнаха на мадридската гара Аточа влак, пълен с протестиращи от Северна Испания. Вчера "влакът на свободата" беше във Валядолид, където се провежда национален конгрес на управляващата Народна партия и също беше посрещнат от 1000 - 2000 съмишленички.

Делегация на протестиращите ще внесе в парламента манифест за разрешаване на абортите.

Правителственият законопроект за абортите цели да замени закона, приет през 2010 г. от предишното, социалистическо правителство, който позволява аборт преди 14-ата седмица на бременността на всички жени и преди 22-ата седмица в случаи на малформация на плода или сериозна опасност за здравето на майката или бебето.

Законопроектът на сегашния десен кабинет отменя тези възможности и беше критикуван от левицата, от феминистки организации и дори от някои представители на десни партии заради това, че не взема предвид случаите на малформация. Вълненията в Испания получиха отзвук и извън страната, отбелязва Франс прес.

За днес в Лондон и във Франция също бяха насрочени протести в подкрепа на правото на аборт.