Хиляди приветстваха Обама в Осло
Хиляди приветстваха Обама в Осло / снимка: Reuters

Хиляди хора излязоха по улиците на Осло тази вечер, след като американският президент Барак Обама прие Нобеловата награда за мир с реч, оправдаваща войната, предаде АФП.

Повече от 6 000 души участваха в мирно факелно шествие, имащо за цел отказването от ядрените оръжия, като демонстрацията завърши пред хотела, в който беше отседнал Обама в норвежката столица. Той помаха на демонстрантите от балкона на стаята си под прикритието на армирано стъкло.

По-рано американският президент прие Нобеловата награда за мир в Осло, отправяйки призив към световните лидери да вземат решителни мерки срещу климатичните промени. Обама се надява на климатичната конференция в Копенхаген следващата седмица да сключи сделка за ограничаване на парниковите газове. САЩ са вторият най-голям замърсител в света след Китай и единствената развита страна, която не се присъедини към Протокола от Киото.

Еколозите обаче предупреждават, че намеренията, които САЩ са заявили до сега, могат да осуетят сключването на сериозна сделка в Копенхаген.

На един от транспарантите пред кметството в Осло, където Обама получи престижния приз, има надпис "Обама, ти я спечели, сега я заслужи - спри климатичните промени!".

Неотдавна Обама заяви, че ще предложи САЩ да съкратят към 2020 г. вредните емисии с 3 процента под нивата от 1990 г., което е 15-процентово намаление спрямо 2005 г. За сравнение развиващите се страни искат парниковите емисии да бъдат намалени с между 14 и 18 процента под нивата от 1990 г.