Хиляди поддръжници на опозицията в Беларус се събраха на протест
Хиляди поддръжници на опозицията в Беларус се събраха на протест / Reuters

На Октомврийския площад в центъра на беларуската столица Минск се събраха над 10 000 поддръжници на опозицията на протест срещу обявената победа на сегашния държавния глава Александър Лукашенко на приключилите по-рано днес президентски избори в Беларус, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС.

Демонстрантите развяват национални знамена, знамена на ЕС и транспаранти с надписи като "Нови избори без Лукашенко" и скандират "Да живее Беларус".

Изказалите се на митинга представители на опозицията, сред които и няколко опозиционни кандидат-президенти заявиха, че днешните президентски избори в Беларус са били фалшифицирани. По техни оценки действащият президент Александър Лукашенко не е събрал 50 процента от гласовете, които биха му позволили да спечели на първия тур, съобщава БТА.

"Ние не искаме и втори тур. Трябва да се произведат нови президентски и парламентарни избори по стандартите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа", заяви лидерът на Обединената гражданска партия Анатолий Лебедко.