Хиляди обсадиха сградата на правителството в Киев
Хиляди обсадиха сградата на правителството в Киев / БГНЕС

Около 1000 души отново се събраха в Киев, за да протестират пред сградата, в която се помещава министерският съвет. Над множеството се веят знамената на партията на намиращата се в затвора бивша премиерка Юлия Тимошенко, както и знамената на други опозиционни сили.

Демонстрантите скандират призиви за интегриране на Украйна с ЕС. Протестиращите обаче казват, че няма да пречат на работата на общинската администрация.

Три западни украински областни града - Лвов, Тернопол и Ивано-Франковск обявиха безсрочна мирна стачка в подкрепа на протестиращите в Киев. Въпреки мярката училища и болниците ще работят при обичаен режим на работа.

Днес демонстранти спряха движението на транспорта край сградата на украинското правителство. На пътното платно пред главния вход спряха над 10 леки коли със знамената на Украйна и на Евросъюза, предаде ИТАР-ТАСС. Край сградата, отцепена с кордон от милиция, се събраха няколко хиляди души.

Участниците в протеста препоръчват на служителите в правителството да се връщат по домовете, тъй като днес е обявена национална стачка срещу политиката на властта. Служителите се обаждат на ръководството по телефона. На някои вече бе съобщено, че работният ден е отменен, посочва агенцията.

Киевската градска управа и Профсъюзният дом са окупирани от протестиращи още от неделя. В синдикалната централа е разположен щабът на съпротивата, създаден от опозицията, и малък пресцентър. Там се намират и депутати от опозицията, добавя ИТАР-ТАСС.

Сградата на правителството в Киев е обградена от няколко хиляди привърженици на европейската интеграция на Украйна. Всички входове към сградата са блокирани.

Заради големите протестни прояви украинското министерство на вътрешните работи мобилизира хиляди военнослужещи от вътрешни войски, предаде ИТАР-ТАСС. Те ще участват в охраняването на зданията на органите на държавната власт.

Парламентът на Украйна ще обсъди във вторник ситуацията в страната, съобщи след съвещание във Върховната рада нейният председател Володимир Рибак, цитиран от ИТАР-ТАСС. Днес лидерите на фракции настояха да бъде обсъден в парламента въпросът да се накажат ли виновниците за побоя над демонстранти в Киев преди два дни, каза Рибак.

Участниците в съвещанието са говорили според него и за искането на демонстранти за оставка на кабинета, която обаче не може да се разглежда без становище на ресорната комисия, напомни той.

Демонстранти потеглиха тази сутрин от Площада на независимостта в Киев към сградата на правителството за поредния протест с искане за оставка на кабинета. По-късно ги последва нова колона.

Бившият вътрешен министър Юрий Луценко съобщи на митинг, че протестиращите ще държат правителството "в мирна обсада".

Той прикани демонстрантите да протестират само пред сградата на правителството, но не и пред тази на президентската администрация, където вчера имаше опити да се пробие милиционерският кордон.

"Днес започваме да пишем историята на нова Украйна", подчерта Луценко, цитиран от БТА.

Украинският министър на отбраната Павло Лебедев, говорил пред местната телевизия "1 + 1", опроверга и нарече "чиста провокация" съобщенията в интернет, че властта е извикала в Киев танкове с оглед въвеждане на извънредно положение в страната.

Запитан дали като министър на отбраната е приканен да участва в контрола на положението, Лебедев според ИТАР-ТАСС "реагирал емоционално": "Не, разбира се. Военните участват, ако се въвежда извънредно положение. Щом аз не зная, значи няма
такова нещо - извънредно положение".

Вчера един от украинските опозиционни лидери - Арсений Яцунюк, заяви, че властта е създала комитет по извънредните ситуации начело с вътрешния министър Виталий Захарченко и секретаря на украинския Съвет за сигурност Андрий Клюев, припомня
агенцията.

Виталий Лукяненко, прессекретар на украинския премиер Микола Азаров обаче съобщи, че въпросът за въвеждане на извънредно положение в Украйна засега не е повдиган, предаде ИТАР-ТАСС.

Според украинското законодателство извънредно положение може да бъде въведено с президентски указ, който трябва да бъде одобрен от Върховната рада до два дни от внасянето му, но в изключителни случаи държавният глава може да го направи без предупреждение, посочва ИТАР-ТАСС. Става дума за ситуации, "изискващи неотложни мерки за спасяване на населението или за да не се допусне да загинат хора". Законът позволява " да бъде въвеждано извънредно положение в Украйна за срок не повече от 30 денонощия и не повече от 60 денонощия в някои местности от страната".