Хиляди иранци поискаха смърт за лидерите на опозицията
Хиляди иранци поискаха смърт за лидерите на опозицията / снимка: БГНЕС, архив

Хиляди привърженици на иранския режим се събраха в университета в Техеран, като скандираха "смърт на Мусани, смърт на Каруби". Това стана по време на петъчната молитва, която ще бъде последвана от голяма демонстрация на "омразата и гнева" срещу двамата лидери на опозицията, предаде АФП.

Призивът е насочен срещу бившия премиер Мир Хосеин Мусани и бившия председател на парламента Мехди Каруби, които оглавиха реформистката опозиция след спорното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад през юни 2009 г., което стана причина за протестите и тежката политическа криза в страната.

Иранските власти съобщиха, че ще организират след молитвата голяма демонстрация на населението, за да изразят "своята омраза, гняв и отвращение от жестоките и отблъскващи престъпления на лидерите на размириците", пише БГНЕС. Протести освен в Техеран са планирани и в други градове.

Стотици иранци се включиха в непозволено от властите протестно шествие в Техеран в понеделник в подкрепа на протестите и свалянето на режимите в Египет и Тунис, но пътят им беше пресечен от силите за сигурност. Властите отхвърлиха искането на опозицията за митинг в Техеран, опасявайки се, че то може да възроди антиправителствените протести, които разтърсиха Иран след спорните президентски избори през 2009 г. Властта и опозицията се обвиняват за смъртта на студент в столицата при сблъсъците по време на протеста. Хиляди иранци се стекоха по улиците на Техеран, за да го изпратят в последния му път. За да отговорят на опозиционното шествие от началото на седмицата, управляващите свикаха демонстрация след петъчната молитва.