/ Guliver/Getty Images
Дъб на повече от хиляда години устоя под натиска на тропическия ураган Харви, опустошил южните части на американския щат Тексас, предаде ТАСС.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КАТАСТРОФАЛНОТО НАВОДНЕНИЕ В ХЮСТЪН

Гигантското дърво се намира на островчето Гус Айлънд, разположено на бреговата линия между градовете Корпъс Кристи и Галвестън.

"Хилядолетното Голямо дърво в парка на остров Гус Айлънд е добре! Няколко по-млади дървета рухнаха", съобщиха в Туитър от тексаското Управление на парковете.
Дъбът има обиколка от 10,71 метра при нормални 3,41 метра за вида. Ширината на короната му е 27,1 метра, височината - 13,4 метра. Дървото е обявено за най-старото на брега на Тексас през 1966 г. През 2003 г. почетното звание придоби друго растение от същия род.

Хюстън бедства: квартали са под вода, затворени са летища (ВИДЕО/СНИМКИ)

Пред хилядолетника има надпис "Аз съм жив дъб и съм много стар. Бил съм свидетел как пролетта настъпва повече от хиляда пъти. Спомням си стотици урагани. Повечето от тях са изтрити от паметта ми, но аз оцелях".

Ураганът Харви е най-мощният в САЩ от 12 години. В събота той се трансформира в тропическа буря. Максималната скорост на вятъра намаля от 29 метра за секунда до 20,1 метра за секунда.
БТА