Хиляди почитатели на електронната музика се събраха в центъра на Стокхолм, за да почетат паметта на шведския диджей Авичи. Тим Берлинг, както е истинското му име, беше намерен мъртъв в столицата на Оман - Маскат, на 20 април.
 
Почина най-голямата DJ звезда Тим Берглинг - Авичи

По-рано днес източник съобщи, че полицията не подозира наличието на престъпление около смъртта на Авичи. Източникът пожела да остане анонимен, но заяви, че след две аутопсии не са намерени никакви следи за престъпна активност в причината за смъртта на 28-годишния мъж. Официално становище за точната причина за смъртта на музиканта обаче все още няма.
 


За смъртта му беше съобщено късно снощи от негови музикални представители: „С огромна скръб ви съобщаваме за загубата на Тим Берлинг, познат още като Авичи. Той беше намерен мъртъв в Маскат, Оман този следобед на 20 април. Семейството му е съсипано и всички ние искаме да уважим тяхната нужда от лично пространство в това трудно време. Няма да бъдат давани по-нататъшни изявления“.
 


В социалните мрежи се появиха снимки на Авичи в последните дни преди смъртта му. На тях той е в луксозен хотелски комплекс в Маскат.
 
Шведският диджей Авичи е починал от ненасилствена смърт

Много звезди, с които той е работил през годините, написаха в Twitter, че са потресени от новината за смъртта на музиканта. Най-трогателни са поредицата от туитове на музиканта Нийл Роджърс, който пише: „плача в самолета. Дано да не изнервям пътниците около мен”. Малко по-късно споделя: „Тим, твоето семейство има моите най-сърдечни съболезнования. Ти беше моят малък брат. Винаги ще те обичам”.
 




На 29 март 2016 г. Авичи обяви край на публичните си изяви и турнета заради проблеми със здравето, които музикантът отдава на алкохол. „Беше лудо приключение. Започнах да продуцирам, когато бях на 16, на 18 започнах да ходя по турнета”, споделя Авичи в интервю пред сп. Билборд. „Когато погледна назад в живота си си мисля: Леле, аз ли направих всичко това? Беше най-доброто време в живота ми, но си имаше и своята цена, много стрес и тревога”, казва още той. Именно на живота зад кулисите, всичкия стрес и здравословните проблеми е посветен и биографичният филм за него „Авичи: Истински истории”.



Тим Берглинг е роден на 8 септември 1989 г. в Стокхолм. Той започва кариерата си, като направи ремикс на музикалната тема от видеоиграта Lazy Jones, a по-късно записва собствената си песен „Lazy Lace“. Списание „Форбс“ през 2013 г. го определи като един от десетте най-високо платени диджеи на света с годишни приходи от над 20 млн. долара.
 

Guliver/Getty Images


Последното шоу на Авичи съкруши феновете му (ВИДЕО)

„Моите избори и кариера никога не са били движени от материалното, въпреки това съм благодарен за всички възможности и комфорт, които моята популярност ми предостави“, пише той на фенове през 2016 г. след като става ясно, че прекратява турнетата си.
 


„Знам, че съм благословен да пътувам по света и да изпълнявам музиката си, но така остава твърде малко време за човекът, който не съм на сцената“, признава още той. „Искам да съм наясно със себе си. Всичко беше само заради самият успех. Това вече не ме прави щастлив“, казва Авичи пред списание „Ролинг Стоун“ през септември 2017 г., малко преди да излезе албумът "Авичи (01)" - последният му запис.
БГНЕС