Хиляди руснаци участваха днес в протести в цялата страна, организирани от руската Комунистическа партия срещу проекта за пенсионна реформа, предаде АФП.

В Москва 100 000 души според организаторите, и около 10 000 души според журналисти, са се включили в разрешената от властите демонстрация. Множеството скандираше "Путин, не пипай пенсиите ни" и размахваше плакати, на които пишеше "Ние искаме да живеем от нашите пенсии, не да умрем на работното място".
 

БГНЕС


В Санкт Петербург в демонстрацията участваха около 1000 души. Някои от протестиращите носеха портрети на Сталин. Протести имаше и в още десетки други градове, от Далечния изток до Западна Русия. Протестиращите освен това отвориха за подпис и онлайн петиция, в която се призовава за анулиране на пенсионната реформа, която сега се обсъжда в парламента. Досега петицията е събрала 2,9 милиона подписа.
 

БГНЕС


Пенсионната реформа предвижда прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това се случва за първи път от около 90 години в Русия. Възрастта ще бъде вдигната на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете.
 

БГНЕС


Владимир Путин не бе споменал въпроса за пенсиите по време на кампанията си за преизбиране за президент. През юли неговата популярност падна до 64% срещу 80% през май, според руския център за проучване на общественото мнение ВЦИОМ. За неделя опозиционният лидер Алексей Навални е призовал симпатизантите си да участват в протест срещу реформата в Москва.
 

БГНЕС

БТА