/ БГНЕС
Хиляди испанци протестираха в центъра на Мадрид срещу амнистията, дадена на каталунските сепаратисти, участвали в неуспешния опит за отделяне на Каталуния през 2017 г., предаде Ройтерс.

Управляващата Испанска социалистическа работническа партия (ИРСП) постигна споразумение с двете каталунски националистически партии в четвъртък, а законът за амнистия се очаква да бъде гласуван от парламента по-късно този месец.

Амнистията предизвика поредица от големи демонстрации, тъй като консервативната Народна партия (НП), дясната формация „Вокс“ и някои крила на ИРСП ѝ се противопоставиха.

БГНЕС

„Що се отнася до „Вокс“, няма да има примирие или мир с това правителство", каза лидерът на формацията Сантяго Абаскал пред репортери в Мадрид на днешната демонстрация, по време на която протестиращите развяваха националния флаг и пяха патриотични песни.

Социалистите предложиха амнистията в замяна на подкрепа за новия мандат на премиера Педро Санчес от двете каталунски сепаратистки партии, с които беше сключено споразумението в четвъртък.

Амнистията ще обхване участниците във всички събития, свързани с каталунското движение за независимост от 2011 г. насам, включително символичния вот, произведен през 2014 г., и референдума за независимост през 2017 г., който съдът обяви за незаконен.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА