/ БТА
Синдикатите, представляващи ресторантите и кетъринг сектора, организират стачка днес в цяла Гърция с искане да се поднови финансовата помощ от правителство за справяне с последствията от пандемията, съобщава Асошиейтед прес.

Обикновено пълните ресторанти, кафенета, барове и традиционните таверни в Атина са затворени и с обърнати столове на външните си маси във връзка с планиран протест в столицата.

Атина наскоро регистрира най-високия дневен брой на потвърдени КОВИД-19 случаи от началото на пандемията и най-голям брой смъртни случаи за последните шест месеца. Това накара правителството отново да въведе рестриктивни мерки, насочени към една трета от населението на страната, което не е ваксинирано.

Здравните експерти подкрепят още по-рестриктивни мерки за бизнеса и по-късно тази седмица правителството трябва да реши дали ще ги наложи.

Гърция обмисля затягане на мерките за неваксинираните

Йоргиос Каватас, председател на най-голямата асоциация за малкия бизнес, казва, че сред исканията към управляващите са въвеждане на данъчна ваканция и финансова помощ за покриване на наемите.

"Ние подкрепяме здравните мерки, но имаме нужда и от помощ", заявява той пред държавната телевизия. "Да не забравяме, че през последните 20 месеца, кетъринг бизнесът беше затворен поне девет месеца, а заведения, които нямат външни пространства не работеха 12 месеца. Загубите никога няма да бъдат покрити, затова е ясно, че трябва да се проведе сериозна дискусия".
БТА