Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили
Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили / БГНЕС, архив
Хиляди хора протестираха вчера в столицата на Грузия с настояване бившият президент Михаил Саакашвили, превърнал се във водач на опозицията, да бъде освободен, предаде Франс прес.

Демонстрантите преминаха в шествие през Тбилиси, след което се събраха пред парламента. Те развяваха грузински знамена и носеха плакати с искане: "Освободете Саакашвили!".

Протестът се състоя в деня, когато експрезидентът навърши 54 години.

"Днес започваме масова гладна стачка, която няма да спре, докато Михаил Саакашвили не бъде освободен", заяви под аплодисментите на множеството Ника Мелия, председател на партията на Саакашвили "Единно национално движение".

За момента не е известно колко души смятат да участват в гладната стачка.

Арестуван на 1 октомври при завръщането си в Грузия след осемгодишно изгнание в Украйна, Саакашвили отказваше да се храни в продължение на 50 дни в знак на протест срещу изпращането му в затвора във връзка с присъда за злоупотреба с власт, която той определя като политическа.

Бившият президент започна отново да се храни, след като на 20 ноември беше прехвърлен във военна болница в град Гори, тъй като лекарите изразиха тревога, че животът му е в опасност.

В събота независим лекарски съвет заяви, че Саакашвили страда от тежки неврологични смущения вследствие на мъчения и малтретиране в затвора.

Според един от протестиращите - 47-годишният архитект Гиорги Дарсавелидзе - управляващата партия "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили трябва да се разпадне под народния натиск. "Няма да спрем, докато Саакашвили не бъде освободен", каза той пред АФП.
 
БТА