/ БГНЕС
Хиляди хора бяха евакуирани във временни през уикенда убежища в Малайзия, тъй като проливните дъждове на сезонните мусони предизвикаха опасения за избирателната активност и безопасността на предстоящите общи избори, съобщиха официални лица.

"Министър-председателят изложи на риск живота на избирателите, като проведе избори по време на сезона на мусоните, а с изменението на климата наистина се опасявам от по-силни валежи в цяла Малайзия", заяви Махфуз Омар, опозиционен депутат от северния щат Кедах.

Метеорологичната служба на Малайзия прогнозира гръмотевични бури и непрестанни дъждове чак до събота, когато 21 милиона избиратели ще могат да гласуват. Дотогава се очакват още наводнения.
Националната агенция за управление на бедствията съобщи в изявление през уикенда, че шест щата на полуостров Малайзия са преживели внезапни наводнения. "Общо 2388 души са потърсили подслон в 25 центъра за помощ", се казва в изявлението.

"Опасявам се, че избирателите няма да могат да гласуват, ако домовете им са наводнени и пътищата станат непроходими", каза Махфуз пред АФП.

Махфуз и други обвиняват премиера Исмаил Сабри в заграбване на властта, тъй като е свикал изборите почти година по-рано от предвиденото и докато опозиционните сили са в състояние на хаос.
Лидерите на управляващата Обединена малайска национална организация (UMNO) са уверени, че предсрочните избори ще доведат до по-силен мандат, но критиците твърдят, че изборите могат да отклонят вниманието на правителството от справянето с последиците от проливните мусонни дъждове, които обикновено се случват по това време на годината и водят до смъртоносни наводнения по източното крайбрежие на страната.

Миналата година азиатската държава беше засегната от най-тежките наводнения в историята си. През декември 2021 г. загинаха повече от 50 души, а хиляди бяха разселени.
БГНЕС