Хилари Клинтън затъна в дългове
Хилари Клинтън затъна в дългове / снимкa: БГНЕС

Президентската кандидатка от демократическия лагер в САЩ Хилари Клинтън има в предизборната борба сериозни финансови проблеми.

Дълговете на сенаторката от Ню Йорк са от порядъка на милиони долари. По данни на Федералната избирателна комисия в края на февруари Хилари Клинтън е имала дългове в размер на 8,7 млн. долара. Планина от сметки остават неплатени, пише вестник „Чикаго Трибюн“.

Лагерът на Хилари Клинтън дължи милиони за наеми за зали и други разходи за предизборни мероприятия. Бившата първа дама обаче не е платила също и болничните осигуровки за своите сътрудници в размер на 300 хиляди долара, се казва в публикацията, позоваваща се на статистиките на Федералната избирателна комисия.

Според тези данни в края на февруари Хилари Клинтън е имала в предизборната си каса 33 милиона долара от дарения. Тя обаче е можела да разполага в борбата си срещу своя съперник от Демократическата партия сенатора Барак Обама със само 11 млн. долара, тъй като другите 22 милиона долара са от дарения, прехвърлящи допустимата граница. Според предписанията тези средства могат да бъдат използвани само в главната предизборна борба. Ако не бъде номинирана за президентски кандидат на Демократическата партия, съпругата на бившия американски президент Бил Клинтън ще трябва да върне обратно тази сума.

В началото на март тя би имала само още два милиона долара за предизборна борба, ако беше платила съответните сметки.