Хилари Клинтън пристигна на посещение в Турция
Хилари Клинтън пристигна на посещение в Турция / снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна нощес в Анкара. Целта на визитата й е да съживи стратегическите връзки между САЩ и Турция след напрежението с администрацията на президента Джордж Буш по кюрдския проблем.

 

"Правителството на президента Обама има възможност да изгради отново отношенията на по-добра основа сега, когато най-острите проблеми, натрупали се при управлението на президента Буш, са отстранени", цитира АФП изявление на високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

 

Турция, която бе против войната в Ирак, затвори въздушното си пространство за американските самолети по време на офанзивата през 2003 г. Анкара обвинява президента Буш, че е дал възможност на кюрдските бунтовници от ПКК (Кюрдската работническа партия) да предприемат атаки срещу Турция от иракски Кюрдистан.

 

"Ще станем свидетели на пълен обрат", уверил неназованият американски представител, придружаващ Хилари Клинтън в обиколката й. Заедно с турските ръководители американският държавен секретар ще обсъди двустранните отношения, положението в Ирак, посредническата роля на Анкара между Сирия и Израел, отношенията с Иран и енергийната сигурност.