Хилари Клинтън пристигна на посещение в Израел
Хилари Клинтън пристигна на посещение в Израел / снимка: БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън пристигна в Израел на първо посещение в качеството си на външен министър на САЩ.

 

Клинтън ще се срещне с президента на страната Шимон Перес, с досегашния премиер Ехуд Олмерт, с министъра на външните работи Ципи Ливни и с досегашния министър на отбраната Ехуд Барак. Тя ще има разговор и с премиера, натоварен със съставянето на ново правителство, лидера на десницата Бенямин Нетаняху.

 

В сряда Клинтън ще посети Рамала, където ще се срещне с ръководители на палестинската автономия - президента Махмуд Абас и премиера Салам Фаяд. Клинтън категорично отхвърли възможността да се срещне с представители на Хамас. Американският държавен секретар пристигна в Израел от Шарм ел Шейх в Египет, където участва в международна конференция за възстановяването на Газа.

 

Там Хилари изтъкна, че "кризата в Газа не може да бъде отделена от усилията на САЩ за постигане на траен мир". Държавният секретар също така подчерта, че главната загриженост на САЩ понастоящем е "иранската ядрена заплаха". Този въпрос също ще бъде предмет на разговори с израелските й домакини.