Хилари Клинтън пристигна на историческо посещение в Лаос
Хилари Клинтън пристигна на историческо посещение в Лаос / снимка: Reuters

Американският държавен секретар Хилари Клинтън пристигна на посещение в Лаос, за да провери дали държавата, която САЩ засипаха с бомби по време на Виетнамската война, може да се превърне в нова опора на американското влияние в Азия, предаде Асошиейтед прес.

Клинтън, която стана първият държавен секретар на САЩ, посещаващ Лаос от над 50 години, се срещна с министър-председателя Тхонгсинг Тхамавонг и външния министър Тонглун Сисулит в столицата Виентян.

Визитата й е част от едноседмична обиколка в Югоизточна Азия, чиято цел е да се укрепят американските позиции в някои от най-бързо растящите пазари в света и да се противодейства на увеличаването на китайското икономическо, дипломатическо и военно господство в региона.

Трийсет и седем години след края на дългата война, която САЩ водиха в Индокитай, Лаос е поредната страна, към която правителството на американския президент Барак Обама е насочило вниманието си в опит да измести фокуса на външната политика на САЩ от продължителните войни в Афганистан и Ирак, предава БТА. Посещението на Клинтън идва след дълъг период на отчуждение между Вашингтон и някогашния враг от Студената война и в момент, когато има затопляне на отношенията на САЩ с държави като Мианма и Виетнам.

Американският държавен секретар обсъди с лаоските служители екологични въпроси, свързани с планиран язовир на река Меконг, възможности за инвестиции и съвместни усилия за прочистване на азиатската страна от десетките милиони невзривили се бомби, хвърлени от САЩ по време на Виетнамската война. След срещите тя заяви, че в разговорите са били засегнати трагичните моменти от миналото и е бил потърсен път за бъдещо партньорство.

Клинтън също така посети будистки храм и финансиран от САЩ център за протези за хора, пострадали от американски боеприпаси. "Трябва да направим повече. Това е една от причините, поради които исках да дойда тук днес, така че да можем да разкажем на повече хора за работата, която би трябвало да вършим заедно", каза тя в протезния център в разговор с мъж, загубил двете си ръце и зрението си при избухване на касетъчна бомба.

Последният американски държавен секретар, посетил Лаос, беше Джон Фостър Дълес. Това стана през 1955 г., когато планинската, рядко населена страна беше в центъра на външната политика на САЩ. При напускането на поста президентът Дуайт Айзенхауър предупреди своя приемник Джон Кенеди, че ако Лаос падне в ръцете на комунистите, може да бъде загубена и цяла Югоизточна Азия.