Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва
Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва / снимка: Reuters
Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва след вълната от протести
47818
Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва след вълната от протести
  • Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва след вълната от протести

Американският държавен секретар Хилари Клинтън отправи остри критики към Москва след вълната от протести, която заля Русия след парламентарните избори в неделя, спечелени от партията на Владимир Путин "Единна Русия". Клинтън каза, че нейното мнение не е толкова важно, колкото това на руските гласоподаватели, които според нея заслужават гласовете им да бъдат справедливо преброени. Коментарите на Клинтън идват след като вече се разбра за стотици арести на протестиращи младежи най-вече в Москва, както и за изпращането на руски войски в столицата за справяне с демонстрациите.

Остри критики от страна на Хилари Клинтън, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и от редица руски блогъри и интелектуалци биват отправяни през последните два дни срещу партията на Владимир Путин и Дмитрий Медведев „Единна Русия". Чуждестранните мнения по темата предизвикаха президента Медведев да заяви, че вътрешните политически дела на Русия са изрично нейна работа и че не бива никой друг да се меси в тях.

Това, разбира се, не спира критиките и от самата държава се чуват популярни гласове на хора като блогъра Алексей Навални, който беше сред арестуваните след като призова народа да марширува към Кремъл и чийто арест предизвика увеличение в протестите. Друг глас на народното възмущение е и този на руския писател Борис Акунин, който нарече изборите „позорни" и призова народа да бойкотира президентските избори през март. Той също така призова премиера Путин да се откаже от властта, ако не желае същата съдба като тази на либийския лидер Муамар Кадафи.

Сред 700 международни наблюдатели в Русия беше и българинът Антон Кутев, който е бил в Липецка област в деня на изборите за Института за изучаване на международната интеграция.

Междувременно, премиерът Путин обясни, че не се учудва на ниския процент на гласове за „Единна Русия", което според него е нормално явление за всяка партия, която е на власт.