Хилари Клинтън обещава да работи за мир в Близкия изток
Хилари Клинтън обещава да работи за мир в Близкия изток / БГНЕС
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън разговаря с израелския премиер в оставка Ехуд Олмерт, с палестинския президент Махмуд Абас и с израелския министър на външните работи Ципи Ливни, предаде Асошиейтед прес. Абас изразил готовност да работи с администрацията на президента Барак Обама за всеобхватно мирно споразумение в Близкия изток. В съобщение от канцеларията на Абас се посочва, че Клинтън и Барак Обама ще действат за създаването на палестинска държава и за подобряване на обстановката в Газа.

Ехуд Олмерт уверил американския държавен секретар, че Израел продължава да е заинтересован от мирния процес в Близкия изток и "има намерение да инвестира много усилия в предоставянето на хуманитарна помощ на населението в Газа".

Ципи Ливни заяви след разговора си с Хилари Клинтън, че очаква в най-скоро време преговорите за мир палестинската автономна власт, съобщи Франс прес. Тя предложила Израел да участва в "международните усилия за оказване на помощ на населението в Газа".

В разговор по телефона с Хилари Клинтън германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер подчертал, че е готов да използва всяка възможност за обновяване на трансатлантическите връзки, за да се търсят с общи усилия решения на световните проблеми, преди всичко на конфликтите в Близкия Изток, предаде АФП.