Хилари Клинтън изпреварва Джулиани
Хилари Клинтън изпреварва Джулиани / netinfo

Фаворит за кандидатурата на Демократическата партия за президентските избори през ноември 2008 година, Хилари Клинтън изпреварва по популярност с 8 пункта своя главен републикански съперник Рудолф Джулиани. Това показват резултатите от проучване на общественото мнение, публикувани във вестник "Вашингтон пост" и цитирани от Франс прес.

Ако президентските избори се произведат днес, г-жа Клинтън ще спечели 51 процента от гласовете срещу 43 процента за републиканеца Рудолф Джулиани, сочи проучването, направено между 27 и 30 септември.

Начело на сондажите, Хилари Клинтън успя да събере през третото тримесечие за предизборната си кампания 27 милиона долара - повече от всичките си съперници демократи.

На въпрос дали ако бъде избрана в Белия дом, Хилари Клинтън ще следва политиката на своя съпруг Бил Клинтън, който беше президент от 1993 до 2001 година, 27 процента от анкетираните отговарят утвърдително, докато 67 на сто смятат, че тя ще поеме по свой път.

Близо 60 процента от анкетираните не намират за шокиращ факта Бил Клинтън да се озове в Белия дом като "първи джентълмен", докато за 30% би било проблем. В анкетата са участвали 1114 души, като допустимата грешка е 3 пункта.