Хилари Клинтън и Сергей Лавров разговаряха за ПРО
Хилари Клинтън и Сергей Лавров разговаряха за ПРО / снимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън и министърът на външните работи Сергей Лавров се срещнаха "в кулоарите" на заседанието на съвета Русия-НАТО в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС. На срещата са били обсъдени въпроси, свързани със системата за противоракетна отбрана и с обстановката в Сирия.

НАТО поддържа подкрепата си за суверенитета на Грузия и нейния териториален интегритет в границите, признати от международната общност. Това заяви генералният секретар на пакта Андерс Фог Расмусен след края на днешното заседание на Съвета НАТО-Русия в централата на алианса в Брюксел, съобщава БТА.

Расмусен посочи, че този въпрос остава една от спорните теми между НАТО и Москва. Генералният секретар на пакта отбеляза, че в 15-те години от подписването на Основополагащия договор за двустранните отношения сътрудничеството и сигурността между организацията и Русия е имало възходи и спадове, но е постигнат напредък. Като примери за добро сътрудничество той открои съвместната борба с морското пиратство и усилията за стабилизиране на Афганистан.

Генералният секретар добави, че се очаква скоро да бъдат разширени възможностите за двустранно сътрудничество с осигуряването на въздушни и железопътни коридори през руска територия към Афганистан. НАТО не приема Русия като заплаха и Русия не трябва да ни приема така, развиваме стратегическо партньорство, допълни той.

Расмусен уточни, че днес руският външен министър и неговите колеги от НАТО са разговаряли отново за противоракетния щит в Европа. Още не сме постигнали съгласие, диалогът невинаги е лесен, заяви генералният секретар на алианса.

На срещата на министрите на отбраната от НАТО вчера бяха обсъдени възможностите за финансовото участие на страните от пакта в осигуряването на обучението и работата на афганистанските сили за сигурност след прекратяването на бойната мисия на ИСАФ до края на 2014 г. Генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен уточни, че годишно бюджетът на силите за сигурност на Афганистан ще бъде около 4,1 млрд. щатски долара и добави, че очаква партньорите от международната коалиция да определят сами своя "справедлив принос".

По думите на Расмусен нито днес, нито през май в Чикаго се очаква поемането на конкретни финансови ангажименти, защото това не са донорски конференции. Според него е по-изгодно икономически, а е и по-приемливо политически, ако сигурността в Афганистан се поддържа от местни структури вместо от международни военни контингенти.

Расмусен посочи, че предложението му за развитието на т. нар. интелигентна отбрана всъщност е нова култура на сътрудничество. Той изрази очакване на форума в Чикаго да бъде обявена "първоначална готовност" за изграждането на европейския противоракетен щит. Въпреки икономическите трудности трябва да намерим начин да посрещнем предизвикателствата в областта на отбраната, добави Расмусен.

На обща вечеря снощи в Брюксел министрите на външните работи и на отбраната от ЕС обсъдиха посланията на Общността към срещата в Чикаго. Очаква се посланията да съдържат израз на политическа воля за осигуряване на необходимия за алианса потенциал и за избягване на дублирането на усилията между ЕС и НАТО в областта на отбраната. Министрите разговаряха и за основните предизвикателства пред инициативата за обединяване и споделяне на отбранителен потенциал.