Хилари Клинтън и Рудолф Джулиани водят в надпреварата за президентския пост
Хилари Клинтън и Рудолф Джулиани водят в надпреварата за президентския пост / netinfo

Сенаторът демократ Хилари Клинтън и бившият кмет на Ню Йорк, републиканецът Рудолф Джулиани водят по популярност пред останалите претенденти от техните партии в надпреварата за президентския пост в САЩ. Това сочат резултатите от проучване на общественото мнение на "Галъп", цитирани от ИТАР-ТАСС.

Според допитването Хилари Клинтън се ползва с подкрепата на 45 процента от съпартийците си, а нейният основен съперник за кандидатурата на Демократическата партия за президентския пост Барак Обама може да разчита на гласовете на 24 процента.

На трето място сред претендентите демократи е бившият сенатор Джон Едуардс. За него са готови да гласуват 16 процента от избирателите демократи.

Сред републиканците води бившият кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани с 34 процента подкрепа сред съпартийците си. На второ място е бившият сенатор от щата Тенеси Фред Томпсън с 22 процента, следван от сенатора от Аризона Джон Маккейн с 15 процента. Бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни може да разчита на гласовете на 10 процента от привържениците на Републиканската партия.

В допитването, осъществено на 7 и 8 септември, са участвали около 1000 американски граждани.