Хилари Клинтън говори за правата на жените в ООН
Хилари Клинтън говори за правата на жените в ООН / cнимка: Reuters

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън отправи вчера призив за подобряване на положението на жените в целия свят, съобщи АФП. Статутът на жените в света не е само въпрос на справедливост, но и политически, икономически и социален императив, каза тя в реч, която бе кулминация на 54-ата годишна сесия на Комисията на ООН за статута на жената. 12-дневната сесия приключи с приемането на седем резолюции, целящи да се подобри  съдбата на жените, особено в икономическо отношение, и да бъде сложен край на техните страдания  в различни аспекти, като майчината смъртност и гениталното обрязване.

„Съвсем просто е: светът не може да постигне устойчив напредък, ако жените и момичетата са лишени от права и изложени на произвол", каза Клинтън под аплодисментите на делегатите от целия свят. Сред присъстващите бяха бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт - първата жена, оглавила Държавния департамент на САЩ, представителката на щата Ню Йорк в Камарата на представителите на Конгреса Каролин Малоун, както и заместник-генералният секретар на ООН Аша-Роуз Мигиро.

„Все още има някои, които оспорват важността на жените за прогреса на местно, национално и глобално равнище. Доказателствата обаче са неоспорими. Когато жените са свободни да развиват способностите си, всички имат полза от това - жени и мъже, момичета и момчета. Поробването, лишаването от права на жените е пряка заплаха за националната сигурност на САЩ. Това е и директна заплаха за общата сигурност на нашия свят", продължи Клинтън, като изтъкна, че страданието на жените и нестабилността на държавите вървят ръка за ръка, съобщава БТА.

„Когато жените могат да гласуват и да се кандидатират за обществени постове, правителствата са по-ефективни и отговорни пред народите си. Когато жените са свободни да печелят прехраната си и да започнат свой бизнес, данните недвусмислено сочат, че те стават ключов стимул за икономическия растеж. Когато жените имат човешки права, държавите са мирни и сигурни", обобщи тя.

„В рамките на усилията ни да гарантираме сигурността на нашата страна и да укрепваме стабилността и сътрудничеството в света, трябва да работим за подобряване на живота на жените и да им осигурим средствата и шансовете да оползотворят напълно своя потенциал", отбеляза още Клинтън, като допълни, че САЩ прилагат този подход, започвайки със стратегията си в Афганистан. Тя посочи като пример плана за действие за жените в Афганистан и Пакистан, представен през януари на конференцията в Лондон, който стимулира поемането на отговорност от жените в публичния и частния сектор и повишаването на достъпа им до образование, здравни грижи и правосъдие. Клинтън отбеляза постигнатия напредък след световната конференция за жените в Пекин през 1995 г., като каза, днес повече  момичета ходят на училище и повече жени имат работа, но добави, че остава още много да се желае.

Клинтън призова да продължи борбата за реализиране на платформата от 1995 г., която гласи, че "човешките права са права на жените и женските права са права на човека", но постави нова цел за следващите години, предаде ДПА. Трябва да заявим в един глас, веднъж и завинаги - човешкият прогрес е прогрес на жените, прогресът на жените е прогрес на човечеството, каза държавният секретар.