Херман ван Ромпуй е новият министър-председател на Белгия
Херман ван Ромпуй е новият министър-председател на Белгия / снимкa: БГНЕС

Херман ван Ромпуй е новият министър-председател на Белгия, съобщиха от канцеларията на краля на страната Албер Втори. В последния момент обаче настъпиха промени в състава на кабинета.

Християндемократът фламандец Херман ван Ромпуй, който бе председател на долната камара в белгийския парламент, действително ще бъде заместен на поста си от досегашния министър на вътрешните работи на страната Патрик Девал - либерал фламандец.

Противно на договореното по-рано обаче посоченият първоначално за министър на правосъдието Гидо де Падт от партията на фламандските либерали ще поеме вътрешното министерство, а начело на правосъдното ще бъде Стефаан де Клерк, който е християндемократ фламандец. Освен това изненадващо подаде оставка министърът по държавните дела Инге Вервот, която трябваше да бъде вицепремиер в новото правителство. Тя е заменена на този пост, както и на другите й досегашни функции във федералното правителство, от Стевен Ванакере, досегашен министър на здравеопазването в регионалното правителство на Фландрия.

Останалите постове запазват титулярите си от предишното правителство.

Петте партии в управляващата коалиция в Белгия постигнаха съгласие за новото правителство на страната, което ще наследи подалия оставка преди почти две седмици кабинет на досегашния премиер Ив Льотерм.Това стана след разговори вчера и днес сутринта между Херман ван Ромпуй, който бе посочен от краля на Белгия Албер Втори да сформира новото правителство, и лидерите на петте управляващи партии - две фламандски и три валонски /франкофонски/.

Бързото назначаване на ново правителство се смяташе за изключително важно, тъй като страната е изправена пред ред кризи - икономическа, социална и регионална, които изискват да има действащ кабинет в състояние да взема важни решения.