Хазем ел Беблауи оглави преходното правителство на Египет
Хазем ел Беблауи оглави преходното правителство на Египет / снимка: Gulliver/Getty Images

Временният президент на Египет Адли Мансур назначи либералния икономист и бивш финансов министър Хазем ел Беблауи за премиер на преходното правителство, съобщи Ройтерс.

На 76-годишния Беблауи е възложено да състави временен кабинет от технократи, посочва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на египетски телевизии.

Новият премиер беше вицепремиер по икономическите въпроси и министър на финансите в кабинета на Исам Шараф през 2011 г. Той подаде оставка през октомври въпросната година, след като 26 души, предимно християни, бяха убити от армията и силите за сигурност при разпръскване на демонстрация, посочва БТА.

Изпълняващият длъжността президент на Египет назначи бившия ръководител на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Мохамед ел Барадеи за вицепрезидент, отговарящ за външната политика.

Твърдолинейната ислямистка партия "Ан Нур", която възпрепятстваше политическия процес, възразявайки срещу няколко кандидатури, заяви, че ще подкрепи назначението на Беблауи. Тя допълни, че все още проучва назначението на Барадеи.