Хауард може да се пенсионира преди края на следващия си мандат
Хауард може да се пенсионира преди края на следващия си мандат / снимка: БГНЕС
Австралийският премиер Джон Хауард заяви, че ще се пенсионира преди края на следващия си тригодишен мандат, в случай че спечели парламентарните избори тази година, предаде Асошиейтед прес. "Несъмнено по време на мандата си ще реша, че има смисъл да се пенсионирам", заяви 68-годишният Хауард.

Хауард отказа да посочи кога може да се оттегли. Той се кандидатира за пети тригодишен мандат. Премиерът обяви плановете си за пенсиониране след като отклони слухове за неговата смяна и предупреди колегите си, че ако бъде сменен няколко седмици преди изборите, това ще бъде "знак за паника".

Хауард обяви мотивите си да остане на премиерския пост по време на среща на депутати от управляващата Либерална партия в парламента. "На тази среща нямаше никакъв признак за каквото и да е било желание от страна на партията за промени в сегашното ръководство. Според мен подобни промени сега ще бъдат възприети от обществото като знак за паника", заяви премиерът пред австралийско радио.

Проучвания на общественото мнение, правени през годината, показват, че Хауард води коалиционното си правителство към огромно поражение на изборите. Премиерът потвърди, че миналата седмица е помолил външния министър Александър Даунър да проучи дали министрите от кабинета все още го подкрепят като лидер, въпреки ниския му рейтинг. Той обаче отказа да посочи колко от министрите са се произнесли за смяна на лидера. Премиерът не отхвърли напълно слуховете, че мнозинството министри са на мнение, че той трябва да се оттегли.

Най-вероятният приемник на Хауард – министъра на държавното съкровище Питър Костело, отхвърли възможността за смяна на лидера преди изборите като обяви подкрепата си за настоящото ръководство.