Хасан Насрала се укрива в посолство в Бейрут
Хасан Насрала се укрива в посолство в Бейрут / netinfo

Разузнавателни данни показват, че лидерът на Хизбула шейх Хасан Насрала се укрива в чуждестранно дипломатическо представителство в Бейрут, може би в иранското посолство, твърдят американски и израелски официални представители, цитирани от вестник "Вашингтон таймс".

Ако тези съобщения се потвърдят, това може да доведе до израелски въздушен удар срещу сградата на мисията, която се намира в шиитски район в Западен Бейрут, отбелязват източниците, пожелали да запазят анонимност. Това поражда риск от

разширяване на конфликта, тъй като дипломатическите представителства са суверенна територия на съответната държава и нападение срещу посолство може да бъде възприето като обявяване на война, отбелязва "Вашингтон таймс".

Иран отрече информацията, която според него е "израелска дезинформация".

Според други съобщения лидерът на Хизбула обаче може да е в Дамаск. Кувейтският вестник "Ас сиясах" твърди, че Насрала е в сирийската столица за среща с президента Башар Асад и секретаря на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Лариджани.

Американски официални представители признаха, че разузнавателните сведения не могат да потвърдят къде се намира лидерът на Хизбула.

Израелските армия и разузнаване продължават да издирват Насрала, който избяга от централата на организацията в Бейрут малко преди тя да бъде бомбардирана от израелски изтребители, отбелязва "Вашингтон таймс". Израел смята, че има основания да иска смъртта на Насрала, също като на лидера на Ал Каида Осама бин Ладен, защото водачът на Хизбула носи отговорността за нападения срещу Израел и убийства на негови граждани.