Изкуственият интелект може и да е бил използван, за да направи Харисън Форд с десетилетия по-млад в някои части на последния му филм "Индиана Джоунс", но 80-годишният актьор заяви, че обича да бъде възрастен и не планира да забавя темпото.

Форд, чиято премиера на "Индиана Джоунс и реликвата на съдбата" се състоя в Кан в четвъртък вечерта, се зарече, че това ще бъде последното му приключение в ролята на преуспяващия археолог след повече от четири десетилетия в тази роля, съобщава АФП.

А Катлийн Кенеди, президент на Lucasfilm, която продуцира и франчайза "Междузвездни войни", отговори с категорично "не" на пресконференция, когато беше попитана дали ще се използва технология за изкуствен интелект, за да може Форд да се върне в ролята в бъдеще.

Емоционалният Форд, който на няколко пъти се развълнува, размишлявайки върху дългата си кариера и колегите си, а също така разчупи с няколко шеги, заяви, че е "наистина щастлив с възрастта".

Кан в трескава подготовка за 76-ото издание на кинофестивала

"Не поглеждам назад и не казвам: "Иска ми се отново да съм онова момче", защото не е така. Обичам да съм възрастен, беше страхотно да съм млад, но, по дяволите, бих могъл да съм мъртъв, а аз просто съм по-възрастен".

Той няма намерение да забавя темпото, потвърждавайки, че ще направи още един сезон на уестърн драматичния сериал "1923", както и на комедията "Shrinking".
Форд за пръв път се появи на екраните като бърз и безстрашен археолог с характерната си федора и камшик в "Похитителите на изгубения кивот" през 1981 г., който беше последван от две изключително популярни продължения. Въпреки че четвъртият филм през 2008 г. спечели много пари, той беше широко критикуван.
Емоционалният Форд получи изненадващо почетна „Златна палма“ преди премиерата на петата част.

В новото приключение към него се присъединяват Фийби Уолър-Бридж в ролята на остроумната му и сприхава помощничка и Мадс Микелсен като злодейски нацистки учен. Във филма той се бори с нацистите от Манхатън до Сицилия.

Критиците обаче дават смесени оценки за филма.

"Финалът е безумно глупав, но и забавен... но Индиана Джоунс все още притежава определена класа от старата школа", твърди „Гардиън“.
„Емпайър“ също се радва на филма, като казва, че той е останал верен на своите "фантастични" пристрастия, но че "безумният финал... може да раздели публиката".

„Холивуд рипортър“ не е толкова впечатлен от "формулата на преследванията и престрелките" и от това, че "голяма част от тях изглеждат очевидно фалшиви".

Днес, по време на дъждовния ден на Френската ривиера, се състояха премиерите на три от 21-те филма, които се борят за голямата награда "Златна палма".
За кратко време полицията отцепи широка зона около червения килим, за да провери подозрителен пакет, който се оказа чанта, загубена от турист. 
БГНЕС